Timaş Yayınları’ndan çıkan, ‘Kazım Karabekir’in gözüyle yakın tarihimiz’ yaşananları bir başka açıdan görmenizi sağlayacak.
Mustafa Armağan büyük bir titizlikle ve dikkatle hazırladığı, uzun süredir üzerinde çalıştığı,Timaş’tan çıkan Kazım Karabekir’in gözüyle yakın tarihimiz adlı kitabında Karabekir’in 1918-1922 dönemini kendi ağzından aktarıyor. Yıllardır susturulmuş olan Paşa’yı konuşturuyor. Onun gözüyle tarihimizi sarsan dört yılın hikayesini yazıyor. Kitap, ’19 Nisan 1919’da Trabzon’a çıktım.’ sözlerinin sahibi Karabekir’in gözünden İstiklal Savaşı’nın bugüne kadar anlatılmayan, göz ardı edilen, unutturulan gerçeklerini göz önüne getiriyor. İstiklal Savaşı’nın farklı bir gözle okumak isteyen okurların kaçırmaması gereken bir eser.
NEDEN ÖNEMLİ?
Mustafa Armağan ‘Kazım Karabekir niçin önemli’ sorusuna şöyle cevap veriyor: ‘Karabekir iki bakımdan önemi gözüküyor bana. Birincisi hakikaten vatansever, çalışkan ve kahraman, kısaca iyi bir insan. İkincisi, kahramanlığını sadece savaş alanlarında değil, elinden silahı bıraktığı zaman da devam ettirebilmesi ve bu defa kalemle mücadalesini sürdürmesi. Belki üçücünsü de hakkının yenmiş olması, mağduriyeti. Gerçekten de 1918 Kafkas harekatında Erzurum, Kars ve Erzincan’ı kurtarması, sınır ötesi harekata girişmesi, İstanbul’a diğer komutanlar gibi yenik değil de galip ve moralli olarak dönmesi çok önemli. İstanbul’da dilinden düşünmediği slogan ‘Ya İstiklal, ya ölüm’1920 sonlarında da ilk zaferini Ermenilere karşı kazanıyor.
AKŞAM KİTAP EKİ