Urfalı bir anne-babanın çocuğu olarak Cizre’de dünyaya geldi (1961). Üniversiteye kadarki eğitim hayatını ilk yazı denemelerine başladığı Bursa’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden 1985 yılında mezun olduktan sonra İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek lisansa başladıysa da, yayıncılığın cazibesine kapılarak uzun yıllar İlim, Risale, İnsan, Ağaç, İz, Etkileşim ve Ketebe Yayınları’nda editörlük, yayın danışmanlığı ve yayın yönetmenliği görevlerinde bulundu. İzlenim ve Derin Tarih dergilerinin yayın yönetmenliğini üstlendi.
Bugüne kadar telif, tercüme ve derleme olarak 50 kitaba imza atan Armağan özellikle tarih yazıları ve kitaplarıyla geniş bir kitleye ulaşmayı başardı. Halen YeniAkit gazetesinde haftalık tarih sohbetleri kaleme almakta, Akit TV’de Kayıtdışı Tarih programını yapmakta, Erkam Radyo’da Tarihin Şifreleri programına katılmakta ve verdiği konferanslarla halkı tarih sahasında şuurlandırma faaliyetini sürdürürken genç tarihçilere yönelik tarih atölyeleri de düzenlemektedir.
Yaygın bir okur kitlesine ulaşan telif kitapları arasında ilk elde şunlar sayılabilir: Abdülhamid’in Kurtlarla Dansı (3 cilt), Kızıl Elma Peşinde Bir Ömür: Fatih Sultan Mehmed, Küller Altında Yakın Tarih, Büyük Osmanlı Projesi, Avrupa’nın 50 Büyük Yalanı, Osmanlı: İnsanlığın Son Adası, Kâzım Karabekir’in Gözüyle Yakın Tarihimiz, Kızıl Pençe, Tek Parti Devri, Satılık İmparatorluk, Yavuz Sultan Selim Han, Âsım’ın Nesli, Ayasofya Entrikaları, Cemil Meriç: İrfana Açılan Gözler (2021), Ezan Şehidi Menderes (2021).
Çevirileri:
* Batı Düşüncesinde Dönüm Noktası (Fritjof Capra’dan, 1989, Türkiye Yazarlar Birliği Çeviri Ödülü)
* Molla Sadrâ ve İlâhi Hikmet (Seyyid Hüseyin Nasr’dan, 1991)
* Yeni Bir Düşünce (Fritjof Capra’dan, 1992)
* İslamın İlk Yılları (2001, Muhammed Esed’den)
Derlemeleri:
* İslam Bilimi Tartışmaları (derleme, 1990; 3. baskısı İslam ve Bilim Tartışmaları adıyla 2021 yılında yapıldı)
* İslam’da Bilgi ve Felsefe (1997)
* Düşüncenin Gökkuşağı: Cemil Meriç (2001)
* Tartışılan Sınırlar: Değişen Milliyetçilik (2001)
* Küresel Kuşatma Karşısında İnsan (2004)
* Her Gün Bir Ediple (2004, Ahmet Refik Sevengil’in edebiyatçılarla söyleşileri)
* Cemil Meriç Konuşuyor
* Osmanlı Tarihini Yeniden Yazmak
Ayrıca şimdiye kadar 4 cildi yayımlanan İstanbul Armağanı adlı diziyi yayına hazırlamış (1995-2000) ve çok sayıda yayına editör olarak imza atmıştır.