Türkçe Ezan ve Menderes

Bir yıldır sizlerin katkılarıyla hazırladığımız Türkçe Ezan ve Menderes adlı kitap tamamlandı. Aşağıdaki bilgileri sizlerle paylaşmak istedik.

Mustafa Armağan Türkçe Ezan ve Menderes’le sözlü tarihin kapılarını çalmanın ne denli bereketli bir emeğe dönüşebileceğini gösteriyor. Başında bulunduğu gönüllü bir grupla Türkçe ezanın okunduğu günleri ve ezanın Arapça okunmasının serbest bırakıldığı 16 Haziran 1950 gününü yaşayanları bulup konuşturmuş ve o büyük günün tek bir kare fotoğrafını çekmeyi denemiş.

O tek kare fotoğrafta ağlayan, sevinen, coşan, yüzü gülen bir Türkiye var. Yakın tarihimizin nadir rastlanan güzel günlerinden birisinin öyküsüdür anlatılan.

Tek beslenme kaynağı ezan olan bir felçli hastanın Türkçe ezan okununca hayat damarlarının nasıl kuruyup üçüncü gününde aniden öldüğünü okuyacaksınız.

Ağlamaktan ezan okuyamayan müezzinlerden tutun da Arapça ezan okumak için deli raporu olmaya razı olanlara kadar bir yığın hikâye yatıyor bu kitapta.

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’tan Van’daki Ayşi Nineye, Prof. Şerafettin Gölcük’ten son Osmanlı müezzinlerinden Tahir Çağıran’a, Bediüzzaman’ın talebesi Mehmet Kırkıncı’dan Çorum’un Alaca ilçesinden “46 Demokratı” Mustafa Kağızman’a, ezan Arapça okunduğunda bu haberin orduda un helvasıyla kutlandığını hatırlayan emekli Yarbay Cemal Yıldız’dan Hatay’da çocukların “Uyumazsan Türkçe ezan okurum ha!” diye korkutulduğunu söyleyen Mehmet Duran’a kadar onlarca tanığın dilinden ezanın bilinmeyen gerçekleri bu sözlü tarih çalışmasıyla ilk kez gün yüzüne çıkıyor.

Kitapta ayrıca Mustafa Armağan’ın kaleme aldığı geniş bir çerçeve yazısı ile basılı kaynaklarda yer alan bazı önemli gazetelere, hatıralara ve makalelere de yer verildi. Kitabın sonunaeklenen, ezanın serbest bırakıldığı günün havasını gazetelerin ilk sayfaları ise yakın tarihe ışık tutacak nitelikte. Özellikle ezanı serbest bırakan kanuna CHP’li milletvekillerinin de olumlu oy verdiklerini yansıtan haberler aydınlatıcı.

Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Arşivi’nden alınan belgeler konuyu incelemek isteyenlere yararlı bir altyapı sağlıyor. Mehmed Akif’in dava arkadaşı Eşref Edip’in ezan yasağının kalkmasından sonra yazdığı o etkileyici yazı ise “irtica cephesinde” Türkiye’nin neredeyse 60 yıldır aynı şeyleri tartıştığını göstermesi bakımından hazin; yine de yazı, günümüzü anlamak bakımından da değerli ipuçlarını taşımakta.

Özetle Türkçe Ezan ve Menderes, ezan yasağının kaldırılışının 60. yılında tarihin tozlu perdelerini başarılı bir şekilde havalandırıyor.

Mustafa Armağan, Türkçe Ezan ve Menderes, İstanbul, Haziran 2010, Timaş Yayınları, 240 sayfa.

23 Comments

  • yasin

    23 Eylül 2010 at 11:11

    muhterem hocam şu an kitabı okuyorum gerçekten etkileyici bir kitap. tarihin tozlu raflarında yer alan bilgileri gün yüzüne çıkarıyorsunuz. yeni kitaplarınızı iple çekiyoruz. başarılarınızın devamını diliyoruz

    Yanıtla
  • BAHADIR ŞİMŞEK

    23 Eylül 2010 at 17:34

    Hocam ,
    Merhum Menderes ve Merhum Türkeş denilince akla ne gelmelidir ? Türkeş 60 ihtilalinde ajan olarak mı görev yapıyordu ? Dündar Taşer ‘ e ‘Onu(menderesi) kurtaramadık ‘ dedi mi ? Bu soruların hepsini güvenemeyeceğim birisi söyledi ve aklımı çok karıştırdı . Lütfen yardımcı olun .

    Yanıtla
  • mehmet zini

    29 Ekim 2010 at 12:49

    kitap canlı vesika niteliğinde ama 7 8 anlatımdan sonra diğerleri birbirini tekrar ediyor.bunun dışında kitap sizi alıp 1950 li yıllara ötürüyor.Bu tip çalışmalarınızın tekrarını bir okuyucunuz olarak talep ediyorum.

    Yanıtla
  • UMUT

    20 Aralık 2010 at 13:40

    İyi günler acaba Mustafa Armağan’ın BATUM,BATI TRAKYA,MUSUL VE CİVARINI nasıl kaybettiğimizle ilgili bir çalışması varmı onu soracaktım.

    Yanıtla
  • MUSTAFA BULUT

    14 Ocak 2011 at 13:09

    Zakın tarihimizde söylenemeyenleri cesaretle ve belgelerle bizlere ulaştırdığınızdan dolayı teşekkürler. Demek ki bunlarda söylenebiliyormuş…

    Yanıtla
  • MUSTAFA BULUT

    14 Ocak 2011 at 13:10

    Yakın tarihimizde söylenemeyenleri cesaretle ve belgelerle bizlere ulaştırdığınızdan dolayı teşekkürler. Demek ki bunlarda söylenebiliyormuş…

    Yanıtla
  • Mustafa Armağan BÖYÜK

    19 Ocak 2011 at 11:14

    Hocam , ağzı olan konuşuyor. Sizin kitaplarınızın ,”onların” ağzını tutacağını düşünüyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum .

    Yanıtla
  • ali köse

    29 Ocak 2011 at 15:23

    hocam allah razi olsun.Kitabi iki günde bitirdim o günleri yasamadim 1988 dogumluyum ama yasamis gibi oldum.allah kaleminizi her daim muafak eylesin.(avusturya)

    Yanıtla
  • feyza

    9 Şubat 2011 at 22:30

    hocam ellerinize sağlık gerçekten mükemmel bir kitap olmuş. ezanın bizim için ne kadar kıymetli olduğunu daha iyi anladım. tekrar ellerinize sağlık

    Yanıtla
  • mustafa

    17 Şubat 2011 at 11:44

    sa biz yıllarca koyunu kurt kurdu koyun sandık durduk bize anlatılan masalları baş tacı yaptık ama tarih denilen şeyin özde daha değişik olduğunu görmeye başladığımız bu süüreç bilmiyorum bize daha nelerle yüzleştirecek acaba türkçe ezan bursa vaazı balıkesir vaazı vs sansüre gerek kalmadan her şeyin ince ayrıntısına kadar tırtıklanıp kanatılması yenden değerlendirilmesi gerektiği inancını taşıyorum yayın hayatınızda başşarılar dilerim mustafa bey

    Yanıtla
  • BÜŞRA

    19 Şubat 2011 at 20:01

    hocam ben bu türkçe ezan olayını bu kadar bilmiyordum daha doğrusu bu kadar ayrıntılı sayenizde öğrendim.her ezan duyduğumda o günleri sanki yaşıyorum ve size defalarca teşekkür ediyorum.bize geçmişimizi güzel bir kitapla anlattığınız için.
    başarılarınızın devamını diliyorum.allah razı olsun sizden.

    Yanıtla
  • hacı

    4 Mart 2011 at 14:09

    ALLAH ebeden razi olsun sizden bizigerçek birincil kaynaklardan aydınlattığınız için. ve çalışmalarınızda muvaffakiyetler diliyoruz

    Yanıtla
  • Asude

    27 Haziran 2011 at 11:38

    İsmini kırtasiyede görünce hiç tereddÜt etmeden aldım kitabı . Sonuçta hep üstü kapatılmış bir olaydır” Türkçe Ezan ve Menderes ” meseleleri . Okudukça daha çok öğrendiğim bu kitap için ellerinize sağlık diyorum . Kitap soranlara tereddüt etmeden bu kitabı öneriyorum . Bize o günleri hissettirdiğiniz ve bugünlerin değerini az da olsa anlamamızı sağladığınız için Allah sizden razı olsun hocam …

    Yanıtla
  • Osman Furkan

    11 Nisan 2012 at 16:09

    Hocam sizi daha duyuyordum sadece arkadaş sizin “Türkçe ezan ve menderes” kitabını önerdi. Ondan sonra sizi okumaya başladım şuan sitenizde kitaplarınıza bakıyordum yazmak istedim. 15 yaşındayım ve sizin yazdıklarınızı gerçekten beğeniyorum. Türkçe ezan hakkında araştımalarım okuduklarım vardı ama bu bilgilerin bir kitapta birleşmesi gurur verici ayrıca bilmediğim çok şeyi burda öğrendim teşekkür ederim. Başarılarınızda devamını diliyorum.

    Yanıtla
  • nurefşan sevda koçyiğit

    22 Mayıs 2012 at 17:50

    neden biz okullarda yalan yanlış şeyler görüyoruz? bu millet neden yeni yeni uyanıyor? neden bu milletin öğrencileri uyutuluyor???

    Yanıtla
  • nurefşan sevda koçyiğit

    22 Mayıs 2012 at 17:55

    m. kemal göğe çıkaran da, yerin dibine sokanlar da var? arkasından beddua edenler de… bazıları var ki öve öve bitirmez.. bunun aslı nedir? öğrenmek isterim.

    Yanıtla
  • çelik

    6 Ağustos 2012 at 02:20

    ÇOK MERAL EDİYORUM EZAN TÜRKÇE OLSAYDI ARAPLARDA TÜRKÇE EZANI KALDIRIP ARAPÇA OKUTSALARDI BİZDE DÜŞÜNÜRDÜK KOCAMAN BİR TEZAT !!

    Yanıtla

Bir yanıt yazın