• Home
  • Genel
  • İstiklal Savaşı’nı Bir De Karabekir’den Dinleyin!

İstiklal Savaşı’nı Bir De Karabekir’den Dinleyin!

Kurtuluş Savası’nı gerçekleştiren en önemli isimlerden Kazım Karabekir Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında tarihten silinir. Mustafa Armağan kitabında onun yaptıklarının ve yaşadıklarının izini sürüyor

İNKILAP tarihlerimizin neden “Tarih” sıfatını hak etmediğini anlamak için Kâzım Karabekir Paşa’nın hayatına bakmak yeterli olacaktır. Sadece birkaç fersiz cümlede geçer ismi. Resmi bile son yıllara kadar ders kitaplarında hemen hiç yer almazdı. Hatta bazılarına kalırsa “rejim düşmanı, Hilafetçi ve hain”di. İyi ama ne yapmıştı Paşa bu hakaretleri hak etmek için?

Karabekir Paşa’nın askeri ve siyasi hayatında haksızlıklara uğraması yetmiyormuş gibi, tarih kitaplarından da emekleri silinmişti. Doğu Cephesi’nde zafer üstüne zafer kazanarak makûs talihimizi yenen Paşa, Sevr’i yırtan ilk antlaşmanın altına imza atmıştı. Savaş sonunda adına “Şark Arslanı” diye posterler basılıyor, özellikle Doğu’da savaşın gerçek kahramanı sayılıyor, adı efsaneleşiyordu.
Ne olduysa savaş sonunda oldu ve Karabekir önce ordudan uzaklaştırıldı, derken Meclis’te mücadele ederken görüldü, sonra partisi kapatıldı ve ertesi yıl İstiklal Mahkemesi’nde idamla yargılandı. Gözetim altında tam 13 yılını geçirdi. İstiklal Savası’nı birlikte başlattığı ve en zayıf anında “Emrinizdeyim Paşam” diye desteklediği Mustafa Kemal Paşa ve çevresinin tanınmaz hale gelişine eserleriyle muhalefet etti.
İstiklal Savası’nı kardeşlik duygularıyla birbirlerine bağlı bir kadro vermişti. Ancak asıl savaş bundan sonra başlamış, iktidar rüzgârı, İstiklal Savaşı’nm İlk Beş’inden dördünü idam sehpasımn önüne fırlatmıştı. Suçları neydi? Muhalefet etmek. Peki savaşı esaretten kurtulmak için yapmamışlar mıydı? Şimdi de hem kendi haklarım, hem de milletin haklarını savundukları için darağaçlarınm gölgesinde bir hayata mahkûm ediliyorlardı.

İşte herkesin sustuğu bir zamanda Karabekir tek başına muhalefet bayrağını açtı ve basının önüne çıktı. İstiklal Savası’nı sanki Kazım Gözüyl Mustafa Armağan Timas sadece Mustafa Kemal Paşa yapmış gibi anlatılıyordu. Oysa Karabekir Paşa diyordu ki: “Onu Anadolu’ya gelmeye ben ikna ettim. Hatta bir ay önce, 19 Nisan 1919’da Trabzon’a çıktım…” Mustafa Armağan büyük bir titizlikle ve dikkatle hazırladığı, uzun süredir üzerinde çalıştığı, Timaş’tan çıkan Kâzım Karabekir’in Gözüyle Yakın Tarihimiz adlı kitabında Karabekir’in 19181922 dönemini kendi ağzından aktarıyor. Yıllardır susturulmuş olan Paşa’yı konuşturuyor. Onun gözüyle tarihimizi sarsan dört yılın hikâyesini yazıyor. Bir solukta okunan kitap, “19 Nisan 1919’da Trabzon’a çıktım” sözlerinin sahibi Karabekir’in gözünden İstiklal Savaşı’nın bugüne kadar anlatılmayan, gözardı edilen, unutturulan gerçeklerini göz önüne getiriyor. İstiklal Savaşı’nm farklı bir gözle okumak isteyen okurların kaçırmaması gereken bir eser.

Bu haber 12 Mayıs 2011 tarihinde Canan Kardem tarafından Star Gazetesi’nde yayınlanmıştır.

Bir cevap yazın