‘Bursa Nutku’ uyduruldu’

Atatürk’e ait olmadığını yazması yeni bir tartışma başlattı
Mert İNAN / HABER MERKEZİ
Derin Tarih Dergisi’nin Gezi olayları sırasında gündeme gelen ‘Bursa Nutku’nun Atatürk’e ait olmadığını yazması yeni bir tartışma başlattı

Derin Tarih Dergisi, Ağustos sayısında Atatürk’e ait olduğu ileri sürülen ve 1933 yılında kaleme alındığı belirtilen Bursa Nutku’nu mercek altına aldı. Dergide yer alan “Bursa Nutku, Atatürk’e ait değil. 1947 yılında Bursalı yerel gazeteci Rıza Ruşen Yücer tarafından ortaya atıldı” tezi yeni bir tartışma başlattı.

Derin Tarih Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı Nöbet Defteri dahil, 1947’ye kadar hiç bir gazete ve hatıratta Bursa Nutku yer almıyor. Zaten yazan kişi de ‘Ben şahit olmadım, sadece duyduklarımı aktarıyorum’ diye yazmış. Bursa Nutku’nun çıkış noktası 1947 yılında Bursalı yerel gazeteci Rıza Ruşen Yücer’in 24 sayfalık gayri ciddi kitabıdır. Falih Rıfkı, Kılıç Ali gibi isimler de nutkun varlığını inkar etti.”

Prof. Dr Mümtaz’er Türköne ise şunları söyledi: “Bursa Nutku, 27 Mayıs sonrası sol ideolojiye sahip bir kesimin gerilla savaşıyla devrim stratejisine uygun olarak kullandıkları uydurma bir argümandır.”
030820132110432886895_2

Tarihçi Sinan Meydan ise farklı düşünüyor: “ Atatürk’ün daha ağır görüşleri de var. Dönemin yerel gazetelerinde bunlar yayınlandı. Belki orijinal metni tartışılabilir ama tümden ‘yoktur’ denemez. Bu konu Gezi olaylarıyla ilintili. Atatürk’ün söylev demeçlerinde Bursa Nutku’na benzer görüşleri vardır.”

Taşla sopayla…

Bursa Nutku’nda yer alan şu ifadeler çok tartışma yarattı: “Türk genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, ‘Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır.’ demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.”

Bir cevap yazın