Soru :
Kuleli Vakasıyla ilgili yazınızda belirttiğiniz Abdulmecid Han’a yapılması düşünülen suikast ile Abdulhamid han’a yapılan suikast aynı özellikleri gösteriyor: cami çıkışı öldürülmek istenmesi. Bu iki olay arasında nasıl bir bağlantı vardır?
İbrahim H. Çetinkaya
Cevap :
O zamanlar padişahların en sık ve yakından görülebildiği törenler Cuma selamlıklarıydı. Bu, suikast planlayanlara, en yakın ve kolay hedefin camide veya namazdan çıkışta vurulabileceği fikrini ilham etmiş olmalıdır. Camiye geliş gidişler sırasında bazı dilekçeler sunulur, istekler dile getirilebilirdi. Osmanlı düzeninde bir padişaha başka bir yerde bu denli yaklaşabilmek hemen hiç mümkün değildi. Bu yüzden özel güvenlik önlemleri altında geçerdi Cuma selamlıkları. Ama Abdülhamid’e 1905’te düzenlenen ve son anda kurtulduğu suikast, güvenlik önlemlerinin yine de yetersiz olduğunu göstermişti.
One Comment
HAMDİ İLHAN
8 Eylül 2012 at 22:13Hocam benim sorum farklı bir alanla ilgili olacak. Aslen edebiyat mezunusunuz. Mehmet Akif Ersoy, Babanzade Ahmet Naim, Tevfik Fikret bu üç kişi zamanında çok iyi dostlardı. Aralarından su sızmıyordu. Yalnız bir dönem sonra Tevfik Fikretle Mehmet Akif Ersoy’un arası birileri tarafından açıldı. Bunun sebebi nedir.? Bu olayın müsebbibi kimlerdir? Eğer iki edebiyatçının arası açılmasaydı o günden bu güne neler değişirdi? Bu bilgiyi üniversiteden bir hocam verdi. Çok zorladık ama bir türlü bu olayla ilgili bir bilgiye ulaşamadık . Aydınlatırsanız sevinirim.